Köpenhamn weekend

Tivoli i Köpenhamn

En av de första sakerna man ser när man kommer ut från stationen i Köpenamn, åtminstone om man går ut på "rätt" sida så är det Köpenhamns Tivoli.
Kvällsljuset på Tivoli

Tivoli har varit en nöjespark i mer än 150 år och jobbar på att fortfarande kunna konkurrera med andra saker som finns att se i Köpenhamn.
Tivoli grundades av Georg Carstensen och den 15 augusti 1843 så öppnades dörrarna för besökare att uppleva Tivoli som det var då. Det har sedan dess vuxit och blivit större och självklart har åkattraktioner tillkommit och försvunnit. Nu är det mer än 4.5 miljoner besökare per år som besöker Tivoli. Där det är över 3 miljoner som kommer på sommaren för att åka karuseller, dricka lite öl, äta lite god mat och ha trevligt. På vintern så har Tivoli vinteröppet och då kommer mer än 1 miljon besökare. Då blir tivoli omgjort till vinterland med en mängd olika tomteverkstäder, julklappsförsäljning, några åkturer är öppna, en hel del glögg och självklart "Juleöl" säljs.
Något man verkligen inte kan missa när man besöker Tivoli i Köpenhamn är ju självklart den gamla berg- och dalbanan som byggdes 1914 och har varit i drift sedan dess. Självklart så byttas delar ut kontinuerligt men det är fortfarande samma åktur som erbjuds Tivoli besökarna.
Lite anekdot är att under andra världskriget så var det inte tillåtet av använda El för att driva berg- och dalbanan så för att komma upp i den första backen så var det personer som drog upp en med hjälp av handkraft.

Självklart finns här mer som man bör testa när man är här.
Det kan vara allt från att gå på koncert och se de kända artisterna som uppträder här, man kan även ta en dag med familjen och åka de olika karuseller som finns här med bla Nersläppet, Berg- och dalbana. Eller åka med kompisar och testa 10 kamp där man får testa på en hel del aktiviteter som finns här på Tivoli. Har man tänkt att åka ett antal karuseller under dagen så kan man köpa ett turpass, detta gör att man får åka karusellerna så många gånger man vill.


Köpenhamn länkar
Köpenhamn
Turistfakta om Köpenhamn
Kontakt

Tivoli
Ströget
Nyhavn
Lilla sjöjungfrun
Louisiana

Öresundsbron
Kastrup
Tåget till Köpenhamn
Taxi
Cykla
Copyright 2007 Köpenhamn weekend